in the 42 women's crisis centres in Denmark
Vidste du, at …
”… hvert 6. barn i Danmark er udsat for fysisk vold i hjemmet. Det svarer til, at 3-4 elever i en klasse med 24 elever er udsat for vold”
Kilde: Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge i Danmark, SFI (2016). – Modelfoto.
In 2017, 1,649 children were registered with their mother at a women’s crisis center in Denmark
(Socialstyrelsen 2018).
De har enten selv været udsat for vold eller oplevet vold i familien og højst sandsynligt oplevet vold mod deres mor. Mange af dem er mærket for livet, de har sjældent fortalt nogen om volden, og ofte kender de ikke til deres rettigheder som børn på krisecentre.
Derfor blev en ny Børnerettighedsplakat i 2017 lancerede i samarbejde med Børnegruppen hos Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) og Kasper Købke.
Denne plakat har du nu mulighed for at købe og derved støtte LOKKs fortsatte arbejde i bekæmpelsen af vold mod børn og kvinder. 60 % af overskuddet per solgte plakat vil nemlig gå direkte til LOKK.
Have healthy and deep conversations with your children about their rights
Siden lanceringen har Børnerettighedsplakaten, sammen med et tilhørende puslespil med de 10 rettighedspunkter, været anvendt som et konkret samtaleværktøj mellem børnene, kvinderne og de ansatte pædagoger og psykologer.
Plakaten har skabt stor glæde blandt børnene, og har været omdrejningspunkt for mange gode, sunde og dybe samtaler om børns rettigheder.
Vi håber, at plakaten på samme måde vil kunne skabe glæde på din væg – og at den også vil kunne give dig muligheden for at få nogle gode og vigtige samtaler sammen med dine børn om bl.a. deres egne rettigheder, enten derhjemme, i klasselokalet eller i institutionen.
Plakaten har skabt stor glæde, og mange gode og dybe samtaler med børnene om deres rettigheder. - modelfoto.
I arbejdet med børnene på krisecentrene kommer det ofte til udtryk, at de mangler viden om deres rettigheder …
… og de bliver overrasket over, at de vilkår, de har levet under, ikke er normale og acceptable.
Der er en tendens til, at børnene er misinformerede om deres rettigheder i forhold til samvær med forældrene m.m., og flere af dem har oplevet trusler om at blive sendt på børnehjem, hvis de fortæller om volden til nogen udenfor hjemmet.
Plakaten og Samtalepuslespillet er et vigtigt samtaleværktøj mellem børnene og de ansatte, når børnene skal fortælle om de ofte voldelige forhold de har levet under.
I praksis fungerer puslespillet, sammen med plakaten, rigtig godt i samtalen, da barnet eller den ansatte konkret kan tage en rettighed i hånden. Alle 10 brikker er unikke i deres form, og derfor vil børnene også på et taktilt plan lære deres rettigheder at kende.
Samtalepuslespillet er udviklet til LOKK af Kasper Købke.
Erfaringerne fra krisecentrene er, at børnene ofte er meget præget af at have levet i en familie med vold og uforudsigelighed.
Det er bl.a. børn, som ikke kan koncentrere sig i skolen, børn som har svært ved at have venner, og børn, hvis liv i stor udstrækning er præget af angst.
Mange af dem har gået alene med de voldsomme oplevelser, ikke snakket med nogen om det, og stille og roligt fået brygget en historie sammen om, hvorfor deres liv ser ud, som det gør.
Når personalet får indblik i de historier, børnene har lavet i deres egne hoveder, er det ofte historier, hvor de giver sig selv skylden, hvilket resulterer i, at mange af børnene tilmed har lavt selvværd.
Heldigvis er der på krisecentrene også stor erfaring med, at børnenes trivsel, selvværd og forudsigelighed i vid udstrækning forbedres, når der tales med børnene.
Samtidig er det vigtigt, at der etableres relevant støtte og hjælp i daginstitutioner/skoler, netværk og med kommunen.
Børnerettighedsplakaten har til formål at øge fokus på børnenes rettigheder. Rettighedsplakaten kan være et godt værktøj, fordi børnene har behov for at tale om deres oplevelser og følelser, så de kan bearbejde dem.
Konsekvensen af ubearbejdede traumer kan være store på både den korte og den lange bane.
Eksempelvis kan det føre til mistrivsel, manglende evne til at indgå i sunde relationer, uarbejdsdygtighed, og samlet en betydeligt forringet livskvalitet.
Barnets trivsel og selvværd forbedres, når der samtales med barnet på krisecentrene - modelfoto.
Hæng børnenes rettighedsplakat op i dit hjem eller på din arbejdsplads - så skaber du både opmærksom om børnenes rettigheder OG du hjælper krisecentrene økonomisk.
Med din hjælp kan LOKK fortsætte deres livsvigtige arbejde – bl.a. kan de vedblive at udøve psykisk førstehjælp til børnene, der skal have hjælp til håndtere situationen, de står i, og få forklaret, hvorfor de er på krisecenter og hvad et krisecenter er.
Børnene skal vide, at et krisecenter er et sted, hvor der bliver passet på dem og på deres mor, og de skal have ro, struktur og støtte til at få en forudsigelig hverdag.
Vidste du, at …
””… risikoen for at udøve vold i voksenlivet er større, hvis man har oplevet sin mor blive udsat for vold, end hvis det for eksempel er ens søskende eller en selv, der udsættes for volden”
Kilde: Dialog mod Vold, Askovfonden (2018) – Modelfoto.
The 10 points of rights on the poster are based on the fact that...
… når du bor på krisecenter har du ret til …:
-
- … at snakke om hvorfor du bor på krisecenter
-
- … at snakke om dine oplevelser med vold
-
- … at blive beskyttet mod vold
-
- … at have voksne der hjælper dig
-
- … at have frirum til at lege
-
- … at få gode oplevelser
-
- … at gå i skole og, hvis det er muligt, i institution
-
- … at holde kontakt med vigtige personer i dit liv
-
- … at følge med i beslutninger i dit liv
-
- … at holde kontakt med krisecentret efter du er flyttet
Looking back …
When the rights poster was launched at the country's crisis centres
I 2017 blev rettighedsplakaten lanceret på alle 42 kvindekrisecentre i Danmark. Her kan du se og læse om, hvordan rettighedsbussen kørte fra region til region for at lancere plakaten sammen med dem det hele handler om – nemlig børnene.
- Kunstprojekt skal hjælpe kriseramte børn – Kristeligt Dagblad – 24. maj 2017
- Krisecenter-børn sætter streg på egne rettigheder – Viborg Folkeblad – 17. maj 2017
- Far slår mor! – LinkedIn – 18. maj 2017
- Voldsudsatte børn tegner deres rettigheder – Danner.dk – 29. maj 2017
- Ny rettighedsplakat for børn på krisecenter – Kvindehjemmet.dk – 12. august 2017
- Kender du dine børns rettigheder? – LinkedIn – 12. maj 2017
Børnene tegnede på livet løs på de 5 tegneworkshops rundt i landet - foto: Morten Dueholm, Viborg Folkeblad